Trafikverket
Ekodukten på Hallandsåsen, Båstad.
Trafikverket
Trafikverkets uppgift är att utveckla ett effektivt och hållbart transportsystem utifrån ett trafikslagsövergripande synsätt. I nära dialog med regioner och kommuner svarar Trafikverket för en samlad, långsiktig infrastrukturplanering för samtliga trafikslag.
Trafikverket ansvarar också för att bygga, drifta och underhålla de statliga vägarna och järnvägarna. Därtill ansvarar Trafikverket för att infrastrukturen utnyttjas effektivt och främjar säkra och miljöanpassade transporter.
Trafikverkets arbete med viltolyckor
Trafikverket har ett av regeringen direkt utpekat ansvar för det förebyggande arbetet med att minska viltolyckorna på det statliga vägnätet. Trafikverkets viltolycksarbete sker i samverkan med NVR.
Regeringen ger vart fjärde år direktiv till Trafikverket att ta fram förslag till en ny nationell plan för transportinfrastruktur, och till de regionala planupprättarna att ta fram länsplaner. Planperioden är tolv år och en revidering genomförs vart fjärde år. Inför arbetet med nationell transportplan har Trafikverket som ett viktigt steg redovisat åtgärdsbehovet för att bl.a. minska viltolyckorna på de värst utsatta sträckorna. Regeringen avgör ytterst hur mycket resurser som skall satsas på åtgärder när planen beslutas.
Trafikverket har beslutat att viltolycksproblematiken ska hanteras vid planering, investering, reinvestering, drift och underhåll av vägar och järnvägar genom Riktlinje landskap (TDOK 2015:0323) som är ett övergripande, styrande dokument för Trafikverkets landskapsanpassning av infrastrukturen. De funktionella kraven i riktlinjen ställer krav på att säkra och funktionella passagemöjligheter för djur ska finnas för att djur inte ska dödas i trafiken eller anläggningen, motverka barriäreffekter, förbättra trafiksäkerheten och punktligheten samt minska samhällets kostnader. Trafikverket tar även fram detaljerade regler för utformning av vägar och järnvägar. Regelverket revideras kontinuerligt efter förändrat kunskapsläge genom forskning och uppföljning av viltåtgärder i infrastrukturen.
Sammantaget lägger detta arbete grunden för när, var och hur Trafikverket utformar vägar och järnvägar för att minimera risken för viltolyckor och därmed samhällets kostnader samtidigt som vägar inte blir barriärer för djur. I samverkan med andra parter inom Nationella viltolycksrådet förvaltar och utvecklar Trafikverket också krav och arbetssätt för att operativt hantera viltolyckor som har inträffat.
Trafikverkets trafikcentraler ansvarar för att kontakta upphandlad entreprenör för att få bort döda viltet från vägbanan eller järnvägen. Vi arbetar kontinuerligt för att trafikcentralernas arbetssätt och rutiner ska vara så tydliga och effektiva som möjligt för att djuret inte ska lida, utgöra ett hinder på väg och järnväg eller orsaka sekundära viltolyckor.
För mer information: https://www.trafikverket.se/viltolyckor
Mina sidor
Här loggar du som är kontaktperson eller eftersöksjägare in.
Glömt lösenord
Fyll i ditt användarnamn eller e-postadress för att återställa ditt lösenord.
65 189
Antal djur som varit inblandade i viltolyckor under 2024
(hela landet)
Rådjur
44 700
Älgar
5 720
Vildsvin
8 640
Snabblänkar